Hoteluri, cazare, harti, turism, hotel, litoral, munte, harta rutiera
 
Google
Hoteluri Andorra
Hoteluri Austria
Hoteluri Belgia
Hoteluri Bosnia Hertegovina
Hoteluri Croatia
Hoteluri Cipru
Hoteluri Danemarca
Hoteluri Elvetia
Hoteluri Finlanda
Hoteluri Franta
Hoteluri Germania
Hoteluri Grecia
Hoteluri Irlanda
Harti
Agentii de turism
Vremea in Romania
Prefixe telefonice
Constanta
Mamaia
Eforie Nord
Eforie Sud
Costinesti
Neptun
Saturn
Jupiter
Venus

 


JURNAL DE VACANTA - GHIDURI TURISTICE - GHID CIPRU

CIPRU  

Nume oficial :
Republica Cipru (Kipriaki Dimokratia)
Capitala :
Nicosia (Lefkosia)
Preşedinte :
Tassos Nikolau Papadopoulos
Forma de guvernământ :
Republică prezidenţială

Steagul :
steag, drapel cipruPe fond alb, culoarea păcii, apare harta întregii insule(inclusiv N ocupat de Turci),culoarea galben – cupru, pt a aminti de bogatele zăcăminte de cupru de pe insulă.

CIPRU

Clima :
Clima ţării este temperat mediteraneană, cu veri foarte călduroase şi secetoase, care încep la jumătatea lunii mai şi ţin cam până în septembrie, şi cu ierni umede ce ţin din noiembrie până în mai. Primăverile şi toamnele trec aproape neobservate pe aici. Temperatura medie anuală este de 20,5 grade Celsius, iar cea maximă de 35 grade Celsius.

Populaţia :
Este de aproximativ 818.200 locuitori, dintre care 79,1% sunt ciprioţi – greci, iar restul sunt armeni, maroniţi şi latini,precum şi străini care locuiesc în Cipru. Densitatea este de 86 de persoane pe km pătrat.Aceste cifre nu includ si pe cei 115.000 turci care locuiesc în partea de nord ocupata, a insulei şi care au venit din Antalia.

Limba :
Greaca şi turca sunt limbile vorbite pe insulă.Engleza este cunoscută de mai toţi localnicii.Rar se întâmplă să mergi undeva şi să nu fii înţeles dacă vorbeşti engleză.În zonele turistice se mai vorbeşte franceza sau germana.Pe străzi însă poţi auzi şi rusă, română, bulgară sau poloneză datorită est-europenilor care lucrează în Cipru.

Moneda :
Moneda din Cipru este lira cipriotă,care se divide nîn 100 de cenţi.Bancnotele care se află în circulaţie sunt de 1, 5, 20 şi 50 lire, iar moedele sunt de 1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de cenţi.În zona turca însă circulă lira turcească (YTL-ul).

La volan în Cipru :
A conduce pe insulă poate fi destul de dificil pentru un şofer român, obişnuit să aibă volanul pe partea stângă.Ciprioţii au păstrat stilul britanic, cu volanul pe dreapta. Dar aceasra este singura problemă care poate apărea, pentru ca în rest şoselele sunt foarte bune, iar marile oraşe sunt legate între ele prin autostrăzi.

Ce să vă luaţi în Cipru :
În afară de aparatul foto sau camera de filmat, şi evident, costumul de baie, când vizitaţi Cipru trebuie să mai ştiţi că, uneori, pe insulă este şi vreme rea. În noiembrie, decembrie şi ianuarie, uneori chiar şi în februarie e foarte posibil să pluă şi să se facă frig. Nu e necesar să vă luaţi cojoace dar o haină mai groasă v-ar prinde bine. Ăn rest e cald şi chiar foarte cald...

Sărbători legale :
1 şi 6 ianuarie, Green Monday(prima zi a Postului Paştelui), 25 martie, 1 aprilie, Good Friday (Vinerea Mare), Easter Monday(a doua zi de Paşti), 1 mai 15 august, 1 şi 18 octombrie, 25 şi 26 decembrie.

O călătorie în Cipru este o aventură şi o plăcere.Ciprul este Insula Afroditei şi în acelaşi timp,singura insulă din lume divizată pe criterii entice.Ciprul reprezintă o cultură aflată la răscruce de drumuri europene, asiatice şi africane.Insula este în acelaşi timp membră a Uniunii Europene. Ciprul are o istorie de 9000 de ani, dar ciprioţii au o viaţă modernăcomparabilă cu aceea din orice stat occidental.Ciprul este un paradox, o ţară săracă cu oameni bogaţi, o ţară mica dar nu neînsemnată.

Cipru este un loc care merită să fie vizitat, un tărâm pe care, odată ajuns, ai vrea să rămâi multă vreme. Nu degeaba tocmai aici s-a născut Zeiţa Frumuseţii. Insula Cipru este vestită pentru peisajele pitoreşti şi pentru lunga şi tragica sa ei istorie.Ea a fost cucerită pe rând de fenicieni,de adirieni, persani, şi macedoneni, a fost ocupată de greci, romani, bizantini şi de turci, apoi a devenit parte a Commonwealth – ului.

Etimologia numelui Insulei Cipru este oarecum discutabilă. Unii susţin că denumirea ar veni de la cuvântul grecesc kyparissos,care înseamnă chiparos, alţii presupun că numele a fost dat de cuvântul sumerian zubar (cupru), datorită bogatelor zăcăminte de cupru găsite aici. Există şi o a treia variantă legată de mitologie. Aceasta spune că tărâmul a fost botezat dupa numele Zeiţei Afrodita, căreia i se mai spune si Kypris.
Republica Cipru e situată în estul extrem al Mării Mediterane, la 75 km sud de Turcia şi la circa 105 km vest de Siria, fiind a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană, după Sicilia şi Sardinia. Insula este împărţită în două sectoare: partea Sudică - Republica Cipru şi partea nordică, ocupată de trupele turceşti în 1974 şi care s-a autoproclamat în 1983 drept Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută numai de Turcia. Între cele 2 sectoare a fost instalată “Zona Tampon” (Buffer Zone), cu o lăţime corespunzătoare pentru circulaţia autovehicolelor şi care se întinde de-a lungul întregii linii de separaţiedintre cele două comunităţi. Aceasta ocupă aproape 3% din teritoriul Insulei şi se află sub controlul Forţelor ONU ( Forţele Naţiunilor Unite pentru Menţinerea Păcii în Cipru – UNFICYP).
În plus pe insulă se află încă bazele militare britanice. Ele se bucură de un anumit statut de extrateritotorialitate.

Dimensiunile insulei în linie dreaptă, de la nord la sud, sunt de maximum 100 km şi de la este la vest de 240 km. Ciprul, pe lângă bogate culturi de citrice oferă şi minunatele locuri turistice fie pe plajele cu nisip fin fie în munţii care fac căldurile verii mediteraneene mai uşor de suportat.

Cazare în Cipru :
Există foarte multe hoteluri, moteluri, apartamente şi vile de închiriat.Totul depinde de bugetul dvs. Se recomandă rezervarea din timp a unei camere de hotel, mai ales în sezonul estival, pentru că Ciprul rămâne totuşi o insulă foarte aglomerată. În cazul în care nu aţi făcut acest lucru printr-un agent turistic din ţară, pe Aeroportul Internaţional din Larnaka există birouri ale Organizaţiei de Turism din Cipru, iar personalul de acolo vă poate ajuta şi îndruma spre hotelul care se potriveşte dorinţelor dvs.

Autor:
Gevat Monica Denise
©2007 Creative Eye SRL

Destinatii de top in Cipru - cazare hoteluri

Larnaca Paphos Limassol
Larnaca Paphos Limassol
Cazare Cipru

Harti Cipru:
Harta Cipru Rute Auto Europa
Harta  Cipru
Harta Rutiera


Google
Destinatii de vacanta - informatii, harti, vremea, cazare la hoteluri:
HOME | HARTI
| TURISM , CAZARE | GHIDURI TURISTICE
Web Design