Hoteluri, cazare, harti, turism, hotel, litoral, munte, harta rutiera
 
Google
Hoteluri Andorra
Hoteluri Austria
Hoteluri Belgia
Hoteluri Bosnia Hertegovina
Hoteluri Croatia
Hoteluri Cipru
Hoteluri Danemarca
Hoteluri Elvetia
Hoteluri Finlanda
Hoteluri Franta
Hoteluri Germania
Hoteluri Grecia
Hoteluri Irlanda
Harti
Agentii de turism
Vremea in Romania
Prefixe telefonice
Constanta
Mamaia
Eforie Nord
Eforie Sud
Costinesti
Neptun
Saturn
Jupiter
Venus

 


JURNAL DE VACANTA - GHIDURI TURISTICE - GHID ANDORRA

ANDORRA  
Localizare Andorra
Legenda
:
Legenda spune ca Andorra a fost fondata de Charlemagne, sau Carol cel Mare (Charles the Great – in engleza, unul dintre cei mai mari lideri politici si militari ai Evului Mediu, a cucerit mare parte din vestul si centrul Europei si a asigurat refacerea si revitalizarea vietii politice si culturale intr-un moment in care avea loc dezintegrarea imperiului Roman De Apus ), in anul 805 ca semn de recunostiinta pentru ajutorul dat de locuitori in lupta impotriva Sarazinilor (  Saraceni ).


AndorraScurt istoric :
Cel mai vechi document care mentioneaza Andorra este actul de infiintare a catedralei Santa Maria de Urgell in anul 839, in care se face referire la „parohiile” Andorrei ( unitati administrativ - teritoriale din Andorra) aflate in stapanirea Contelui de Urgell.
Intre sec. 9 si sec. 10  „vaile” Andorrei au apartinut  Contelui de Urgell care l-a cedat  in anul 988 episcopului regiunii Urgell ( Spania ) in schimbul altor posesii in Cerdanya. Insa, locuitorii Andorrei au recunoscut suveranitatea episcopului de Urgell doar in anul 1176, odata cu semarea unui acord intre episcopul de Urgell si episcopul Andorrei, Bernat Sanc.

Imediat au inceput lupte pentru acapararea puterii si stapanirea vailor Andorrei, in special cu contel de Urgell. Episcopii au cerut ajutorul nobilimii si ca rasplata pentru cooperarea acestora, Casa de Caboet a primit in stapanire vaille Andorrei.
Prin mai multe aliante realizate prin mariaj de-a lungul mai multor generatii, Casa de Caboet s-a inrudit cu Casa de Castellbo, Foix si Bearn.
Secolul 13 a fost o perioada de lupte puternice intre Contele de Foix, care dorea reducerea puterii episcopilor asupra Andorrei si episcopul de Urgell.
 In cele din urma confruntarile au luat sfarsit prin semnarea a doua hotarari emise de o curte de arbitraj.
Aceste hotarari, semnate de episcopul de Urgell, Pere d’Urg si contele de Foix,Roger Bernat al 3-lea, stabileau detinerea in comun a suveranitatii asupra Andorrei de catre Episcopul de Urgell si contele de Foix – acest lucru a dat nastere Principatului Andorra.
In timpul sec. 15 contele de Foix a luat in stapanire provincia Navarre din Franta si in anul 1589 Henry, rege al Navarrei si conte de Foix, viceconte de Bearn si Lord de Andorra, a devanit Regele Frantei. In acest fel toate drepturile de co-participare la conducerea principatului Andorra, detinute de contele  de Foix au trecut la Casa Regala a Frantei.
Datorita originilor feudale ale legaturilor dintre Franta si Andorra, republicanii francezi au refuzat in anul 1793 sa mai mentina aceste legaturi, insa in anul 1806, Napoleon a restabilit traditiile feudale si implicit drepturile frantei de participare la conducerea Andorrei.
In prezent, Andorra continua sa fie un co-principat condus de episcopul de Urgell si presedintele Republicii Franceze in calitate de co-principi cu titlu personal si in ealitate absoluta.
Procesul de adoptare a Constitutiei principatului Andorra s-a incheiat in anul 1993.
Conform Consitutiei, Andorra a devenit un Stat de Drept, democratic si social, cu institutii de stat.

Organul principal legislativ a tarii este Consiliul General a Vailor(Consell General de les Valls), un parlamentcu 28 de locuri; membrii sunt alesi prin vot direct, 14 dintr-o selectie nationala si 14 din cele 7 districte, cu termen de serviciu de patru ani. Guvernul Andorrei e format din alegerea în Consiliul General a sefului guvernului (Cap de Guvern), care apoi numeste ministrii din Consiliul Executiv. (Guvern). În prezent, guvernul este format din Partidul Liberal, cu Albert Pintat în functia de prim ministru. Partidul Social-Democrat formeaza opozitia. (anul 2007)

Apararea tarii este responsabilitatea Frantei si Spaniei.

Turism:

Tara din Pirinei - Principatul Andorra este un stat european aflat chiar in inima muntilor Pirinei. Cu o suprafata de 468 kmp si Andorra del Serrat65000 de locuitori, farmecul Andorrei se afla in peisajul muntos. Bogatia peisajului natural careinconjoara princiatul, face din acesta destinatia ideala pentru iubitorii de natura.In Andorra se gasesc cele mai inalte si extinse partii de ski din Pirinei.
Din cauza pozitiei sale in muntii Pirinei, Andorra consta dintr-un teritoriu muntos, cu o inaltime medie de 1.996 m, cel mai inalt punct fiind Coma Pedrosa cu 2,946 m iar cel mai scazut punct fiind la frontiera cu Catalunia de numai 838 m.

Principatul Andorra este organizat din punct de vedere administrativ si teritorial in sapte provincii denumite "parohii" ("parish" in engleza siin catalana: parròquies, singular - parròquia) :Andorra
Canillo
Encamp
Andorra la Vella
Ordino
La Massana
Sant Julia de Loria
Escalades - Engordany

Demografie:
Andorrezii formeaza o minoritate nationala in propria lor tara; doar 33% din locuitori detin nationalitatea andorreza. Cel mai mare grup strain este format de catre spanioli (43%), portughezii (11%) si francezii (7%) formand alte grupe majore. Unica limba oficiala a tarii este catalana, limba regiunii spaniole Catalonia, cu care Andorra are multe legaturi culturale, cu toate ca spaniola, portugheza si franceza sunt vorbite si ele.
Religia predominanta este cea Catolica.

Clima:
Andorra este in zona cu climă temperat-continentală. Clima este aspră, iarna se produc avalanşe.
Precipitaţii bogate.

Cazare in Andorra:

Andorra La Vella St Julia de LÚria Escaldes-Engordany
Andorra La Vella Julia de Lòria Escaldes-Engordany
Vezi toate ofertele de cazare in Andorra

Alte informatii despre Andorra:

Harta Andorra
Harta Andorra

Vremea in Andorra : - temperaturi actuale - actualizate din ora in ora
Andorra la Vella
Click for Andorra La Vella, Andorra Forecast  


Google
Destinatii de vacanta - informatii, harti, vremea, cazare la hoteluri:
HOME | HARTI
| TURISM , CAZARE | GHIDURI TURISTICE
Web Design